Årets hembygdsbok

SHF har instiftat ett pris för hembygdslitteratur och varje år kan de regionala förbunden nominera en bok. Boken ska ha getts ut av en hembygdsförening eller i samarbete med en hembygdsförening och priset består av ett diplom och 10 000 kr. Mer information om priset finns på SHF:s hemsida.

Läs mer.

Årets hembygdsbok 2014 för Jämtland och Härjedalen är utsedd

Boken som Heimbygda nominerat är utgiven av Hallens hembygdsförening och Jengel förlag i Östersund och heter ”Hallens socken – en 1900-talshistoria”

I boken har 53 hallenbor medverkat. Under rubriker som samhällsservice, företag och näringsliv, jord, skog, jakt, fiske, samer, kyrka, föreningsliv och turism får man del av många personliga berättelser. Många medverkar med sina minnen och konkreta erfarenheter. Redaktionen med Gunnel och Gustav Lundholm, Eva och Erik Egervärn samt Anders Durling har varsamt redigerat ett yvigt material och presenterar en läsvärd bok. Omslaget är vackert och den 191 sidor tjocka boken är rikt illustrerad.

Övriga inlämnade bidrag

Sju bidrag lämnades in till juryn. Tre av dessa var monografier och fyra var traditionella årskrönikor. Samtliga bidrag håller hög klass.

Tre av de inlämnade bidragen uppmärksammas med hedersomnämnanden. Dessa är den av Härjedalens fornminnesförening nominerade ”Valmåsen. Lossens reglering och överdämningen av Valmåsen”. Det är en stark och initierad dokumentation av en by som dränkts under 24 meter vatten när det moderna storsamhället byggde kraftverk.

Hedersomnämnande får också ”Rödöns hembygdsförening 1984-2014”. Denna jubileumsskrift är mycket läsvärd, rikt illustrerad och har en redig och tydlig redigering.

Ett tredje hedersomnämnande får Hede hembygdsförening för ”En bok om Hede. 33. Emigration II. Det är en ambitiös skrift i enkelt utförande som utgör en hedervärd dokumentation av en del av bygdens historia.

De övriga inlämnade skrifterna var ”Bodsjöboken 2014, årgång 40” från Bodsjö hembygdsförening, ”Oviks- och Myssjöbygden 2013”, och ”Åre socken. Gammalt och nytt. Årgång 31”. Även de tre bidragen till Årets hembygdsbok är mycket välgjorda och intressanta.