Jämten 2014

Jämten 2014 varvar dagsaktuella ämnen och spännande ny forskning med artiklar som särskilt fokuserar på vårt mer ”osynliga” kulturarv.


Jämten_2014Läs mer om spåren efter dem som av sin samtid kallades tattare, fattiga, sinneslöa, krymp-lingar, sockenlappar och andra fascinerande öden från samhällets utkanter. Boken anknyter även till osynlighetstemat genom att lyfta fram gömda bild- och kulturskatter, arkeologiska husoffer och modernare metoder för att tämja det okända liksom liksom nya tolkningar av Överhogdalsbonadernas dolda budskap.

Hela länet finns representerat i boken. Läs om härjedalsböndernas klädmode, turismen Strömsund, jämtarnas deltagande i bondetåget och mycket annat. Rykande aktuella är artiklarna om mjölkbonden och framtiden och om länets hembygdsrörelse i förnyelse!

För den konstintresserade finns en rad konstpresentationer och en artikel om Rosa Taikon Och hennes silversmide. Konstkrönikan blir extra spännande genom den nationella debatt som under året brakade lös om Vilks och den konstnärliga friheten.